Wat zijn Celzouten of Schüsslerzouten?
11 februari 2023 

Wat zijn Celzouten of Schüsslerzouten?

Wat zijn celzouten of Schüsslerzouten, en wat doen ze precies in het lichaam van je dier?

Celzouten zijn sterk verdunde verbindingen van mineralen die hun naam danken aan de Duitse arts dr. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898), de grondlegger van het werken met celzouten. Het zijn lichaamseigen stoffen die op celniveau actief zijn in de stofwisselingsprocessen. Voor een optimale gezondheid moeten ze in het lichaam dan ook in een bepaalde hoeveelheid aanwezig zijn.

Verdunning

In plaats van ‘celzouten’ spreken we ook wel van ‘celmineralen’. Het verschil tussen celzouten/celmineralen en mineralen is echter dat celzouten verdund zijn, waardoor ze beter worden opgenomen door lichaamscellen. Celzouten kunnen vanwege de verdunning nooit tekorten aan mineralen aanvullen, maar wel de benutting van mineralen optimaliseren, wat ondersteuning kan bieden aan stofwisselingsprocessen die van belang zijn voor een optimale gezondheid.

Schüssler celzouten genummerd

Er zijn enkele tientallen verschillende celzouten. Ze hebben allemaal een eigen nummer, dat correspondeert met hun eigenschappen. Celzouten nummer 1 tot en met 12 zijn de zogeheten basis-celzouten, die het meest worden gebruikt.

Preventief

Een tekort aan een bepaald Schüssler celzout kan leiden tot klachten. Het lichaam is dan niet langer in balans. Door het tekort van celzouten aan te vullen, zal de gezondheid van het dier verbeteren.

Effect

Wilhelm Heinrich Schüssler ontleende zijn inspiratie om mineralen tot Schüssler celzouten te verwrijven, zoals het ‘verdunnen’ van droge stof wordt genoemd, aan de homeopathie waarvan zijn tijd- en landgenoot Samuel Hahnemann de grondlegger was. De moderne wetenschap lacht soms om de theorieën van Schüssler en Hahnemann, maar de praktijk toont aan dat verdunde middelen wel degelijk effect kunnen hebben, mits ze op de juiste manier worden toegepast en er zorgvuldig rekening wordt gehouden met de mogelijkheden en beperkingen.

Praktijkervaringen

Praktijkervaringen met de dagelijkse inname van celzouten bij mens en dier, bijvoorbeeld via de voeding, laten zien dat celzouten een positief effect kunnen hebben op gezondheid en welzijn. Ze kunnen een bijdrage leveren aan het goed verlopen van lichaamsfuncties tijdens verschillende levensfases, bijvoorbeeld tijdens de groei of op oudere leeftijd, en tijdens momenten waarop er extra eisen aan het lichaam worden gesteld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sporthonden, maar ook aan dieren die even iets minder goed in hun vel zitten of na een ziekte moeten herstellen.

De Celzouten

  • Celzout nummer 1 ondersteunt de elastische vezels in het lichaam en daarmee onder meer de spieren, pezen en gewrichtsbanden. Het is ook nodig voor de ontwikkeling van gezonde botten en de opbouw van tandglazuur, en daarmee vooral geschikt voor dieren in de groei.
  • Celzout nummer 2 speelt een belangrijke rol bij de opbouw van botten en tanden. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de spierfunctie en het zenuwstelsel en werkt het ontspannend.
  • Celzout nummer 4 zorgt voor het soepel bewegen van spieren, is van belang voor het zenuwstelsel en ondersteunt het hart. Daarnaast biedt dit celzout ondersteuning aan het immuunsysteem.
  • Celzout nummer 5 geeft het dier energie en ondersteunt hiermee het immuunsysteem. Het speelt een belangrijke rol bij het onderhoud van het functioneren van de hersencellen. Het is van belang voor het zenuwstelsel en ondersteunt zenuwen en spieren. Vooral voor de hartspier is dit celzout belangrijk.
  • Celzout nummer 6 stimuleert de zuurstofopname in de lichaamscellen, wat vooral belangrijk is voor een gezonde werking van de lever en de opbouw van huid en haar. Ook in andere weefsels stimuleert het de opbouw van nieuwe cellen, zoals in kraakbeen, waardoor het de beweging ondersteunt.
  • Celzout nummer 7 ondersteunt vooral de zenuwen en spieren en draagt bij aan een stevige botopbouw. Het helpt spieren te ontspannen, zorgt voor een ritmische samentrekking van de hartspier en biedt ondersteuning aan organen als maag, darm en galblaas. Door de dempende werking op het immuunsysteem is dit celzout zeer geschikt voor dieren met een overgevoeligheidsreactie.
  • Celzout nummer 8 reguleert de vochthuishouding en daarmee de warmtehuishouding en is belangrijk voor de vorming van nieuwe cellen. Gewrichtsbanden, pezen en kraakbeen hebben dit celzout nodig voor hun stofwisseling. Het zorgt voor het aanvullen van vocht en daarmee voor onder meer de opbouw van het slijmoppervlak in het ademhalings- en spijsverteringsstelsel en voor de smering van gewrichten.
  • Celzout nummer 9 ondersteunt de zuurstofhuishouding en de vetstofwisseling. Het speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van verzuring van het lichaam en ondersteunt hierdoor een snel herstel na spierarbeid en een goed zuur-base evenwicht in de maag.
  • Celzout nummer 10 reguleert de spijsvertering en ondersteunt zo de stoelgang, en helpt het lichaam zich te ontdoen van belastende afvalstoffen.
  • Celzout nummer 11 speelt een rol bij de opbouw van gewrichten, huid, nagels, haren en bindweefsel. Het zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Het bevordert de weerstand van alle weefsels en speelt een belangrijke rol bij de vorming van collageen, een eiwit in botten, pezen, kraakbeen en tanden. Daarnaast versterkt dit celzout het geleidend vermogen van de zenuwen en biedt daarmee steun bij overgevoeligheid of overprikkeling.
  • Celzout nummer 12 Bestrijd in het bijzonder chronische verkoudheid en bijholteontsteking. Chronisch reumatische klachten, botvergroeiingen, gewricht problemen en gewrichtsontstekingen.

Bron: https://www.prinspetfoods.nl/nl_NL/advies/schussler-celzouten


Over de schrijver
Mijn naam is Stephanie Peter en ik ben afgestudeerd klassiek homeopaat voor dieren. Ik heb de vierjarige HBO opleiding aan de School voor Homeopathie te Amersfoort gevolgd en ben afgestudeerd in 2005. In 2008 heb ik bioresonantie therapie toegevoegd aan mijn therapie-pakket als behandel- en testmethode. Ik ben mij blijven ontwikkelen om de dieren zo goed mogelijk te kunnen helpen. Zo heb ik mij door nascholingen verdiept in de homeopathische behandeling volgens Hildegard Dijkgraaf (VHCN – Veterinair Homeopathie College Nederland), de z.g. ”Ziekteclassificatie”.