De 5 meest voorkomende klachten bij katten
18 augustus 2022 
in Katten

De 5 meest voorkomende klachten bij katten

  1. Blaasontsteking (nierproblemen) is zonder meer één van de meeste gehoorde klacht bij katten. Vaak wordt direct antibiotica gegeven terwijl dit niet gaat helpen omdat  80% van de blaasontstekingsklachten niet ontstaan vanuit een bacteriële infectie. De oorsprong van de infectie ligt vaak in een onderliggende emotie. Waar kun je aan denken: stress van de kat zelf doordat een andere kat in hun territorium komt, stress van de eigenaar (verdriet, scheiding, overlijden, verlies baan, etc) dat de kat overneemt, kat kan zelf verdriet hebben bijvoorbeeld door overlijden van andere kat of vaak alleen zijn.

  2. Jeuk. In de praktijk komen wij vaak katten tegen met jeuk. De neiging is om deze jeuk te gaan bestrijden terwijl eerst de oorzaak gevonden dient te worden. In plaats van jeukremmers is het veel nuttiger om de oorzaak aan te pakken, dat zorgt er namelijk voor dat het dier in toekomst weer in een jeuk-periode terecht komt. Aan welke oorzaken denk je dan?
    Verkeerde voeding, allergie, stress, overreactie op chemische producten zoals bestrijdingsmiddelen wormen, teken, vlooien en vaccinaties. Uiteraard kan er ook een overreactie ontstaan op zaken uit de natuur zoals vliegjes in waterrijke omgeving, pollen, etc.  

  3. Angsten. Het komt regelmatig voor dat katten angst hebben bijvoorbeeld voor geluiden, plotselinge beweging (blaadjes, vuurwerk, onweer, iets laten vallen, etc), etc. Wat merk je als baasje? Je kat durft plots niet meer naar buiten, schrikt ook binnen snel, wil direct weer naar binnen, plassen in huis, verstijven/verstarren.

  4. Darmproblemen. Darmproblemen kunnen zich op verschillende manieren laten zien. Denk hierbij aan dunne ontlasting/diarree, obstipatie, rommelen van buik, veel overgeven. Mocht je kat heel erg stinkende ontlasting hebben denk dan aan de darmparasiet Giardia. Het kan zijn dat je kat door een slechte darmflora ook huidproblemen krijgt. Vandaar dat het zo belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en niet alleen het symptoom te bestrijden.

  5. Klachten van de oudere kat. We hopen natuurlijk allemaal dat je kat heel oud wordt maar ze kunnen op een gegeven moment natuurlijk wel 'oudersdoms' kwaaltjes krijgen zoals op dementie lijkende klachten, artrose (niet meer kunnen springen, niet meer willen bewegen, dus veel liggen en slapen), obstipatie. 

Heeft uw kat last van deze of andere klachten en u wilt er wat aan doen, neem dan gerust contact op met Stephanie Peter van Dierenconsult

Over de schrijver
Mijn naam is Stephanie Peter en ik ben afgestudeerd klassiek homeopaat voor dieren. Ik heb de vierjarige HBO opleiding aan de School voor Homeopathie te Amersfoort gevolgd en ben afgestudeerd in 2005. In 2008 heb ik bioresonantie therapie toegevoegd aan mijn therapie-pakket als behandel- en testmethode. Ik ben mij blijven ontwikkelen om de dieren zo goed mogelijk te kunnen helpen. Zo heb ik mij door nascholingen verdiept in de homeopathische behandeling volgens Hildegard Dijkgraaf (VHCN – Veterinair Homeopathie College Nederland), de z.g. ”Ziekteclassificatie”.