De 5 meest voorkomende klachten bij honden

  1. Jeuk. In de praktijk komen wij vaak honden tegen met jeuk. Dit is zonder meer de meest gehoorde klacht, samen met darmprobleem, op een gedeelte 1e of 2e plaats.  De neiging is om deze jeuk te gaan bestrijden terwijl de oorzaak heel ergens anders ligt. Het is veel nuttiger om de oorzaak aan te pakken in plaats van het symptoom te bestrijden in plaats van de jeuk te vermijden. Waar kun je aan denken bij oorzaken? Verkeerde voeding, allergie, stress, overreactie op chemische producten zoals bestrijdingsmiddelen wormen, teken, vlooien en vaccinaties. Uiteraard kan er ook een overreactie ontstaan op zaken uit de natuur zoals vliegjes in waterrijke omgeving, pollen, etc.  

  2. Darmproblemen. Darmproblemen kunnen zich op verschillende manieren laten zien. Denk hierbij aan dunne ontlasting/diarree, obstipatie, rommelen van buik, veel overgeven. Mocht je hond heel erg stinkende ontlasting hebben denk dan aan de heel besmettelijke darmparasiet Giardia. Het kan ook zijn dat je hond door een slechte darmflora tevens huidproblemen krijgt. Vandaar dat het zo belangrijk is om de oorzaak te achterhalen en niet alleen het symptoom te bestrijden.

  3. Angsten. Het komt regelmatig voor dat honden angst hebben bijvoorbeeld voor geluiden (denk hier ook aan onweer en vuurwerk), plotselinge beweging (blaadjes, fietsers, etc), overprikkeling door geuren, etc. Wat merk je als baasje? Je hond durft plots niet meer naar buiten, schrikt snel, blijft als verstard staan en wil niet meer verder lopen, niet alleen thuis kunnen zijn, trillen of hijgen. Plassen in huis kan ook een teken van verlatingsangst zijn.

  4. Klachten in het urogenitale bereik zoals blaasontsteking (nierproblemen) of een vergrote prostaat bij niet gecastreerde reuen. Vaak wordt direct antibiotica gegeven terwijl dit niet gaat helpen omdat  80% van de blaasontstekingen niet ontstaan vanuit een bacteriële infectie. De oorsprong van de infectie ligt in een onderliggende emotie. Waar kun je aan denken: stress van de eigenaar (verdriet, scheiding, overlijden, verlies baan, etc) welke de hond overneemt, de hond kan zelf verdriet hebben bijvoorbeeld door overlijden van andere hond in huis of te vaak alleen zijn. Een vergrote prostaat kan ervoor zorgen dat de urinebuis een beetje wordt dichtgedrukt waardoor de hond moeite heeft met plassen. Er kunnen zelfs kristallen in de blaas ontstaan omdat er over langere tijd de blaas niet geheel leeg geplast kan worden.

  5. Klachten van de oudere hond. We hopen natuurlijk allemaal dat je hond heel oud wordt maar ze kunnen op een gegeven moment natuurlijk wel 'oudersdoms' kwaaltjes krijgen zoals artrose (niet meer kunnen springen, niet meer willen bewegen, veel slapen), obstipatie, zichtverlies en tumoren bij niet-gesteriliseerde teven en niet-gecastreerde reuen.

Heeft uw hond last van deze of andere klachten en u wilt er wat aan doen, neem dan gerust contact op met Stephanie Peter van Dierenconsult